UTILIZARE SUMAL AGENT





După ce s-a instalat aplicaţia SUMAL AGENT şi s-a făcut ultimul update se poate începe utilizarea ei. 



După conectare, prin introducerea userului (care este întotdeauna "sa") şi a parolei, care a fost stabilită atunci când s-a primit kit-ul de instalare al aplicaţiei SUMAL AGENT, primele acţiuni care trebuie întreprinse constau în declararea gestiunilor firmei, a ciocanelor firmei, a utilajelor etc. Pentru aceasta se deschide meniul "Nomenclatoare" şi se alege submeniul corespunzător acţiunii care se doreşte a fi întreprinsă, respectiv pentru introducerea gestiunii, a persoanelor juridice etc. Modul de lucru, gândit de cei care au conceput aplicaţia este următorul: materialele lemnoase neprelucrate se înregistrează într-o gestiune de lemn rotund iar materialele lemnoase prelucrate, din categoria cherestelelor, într-o gestiune de cherestele. În cadrul aceleiaşi firme, materialele lemnoase pot trece numai din gestiunea de lemn rotund în gestiunea de cherestele prin prelucrare cu ajutorul unuia din utilajele care sunt declarate în submeniul "Utilaje de Debitat". Pentru a se putea înregistra procesele verbale de transformare, este necesar ca utilajele declarate să fie ataşate la gestiunea de cherestele. În cadrul aplicaţiei, aceste gestiuni, în funcţie de fereastra în care se lucrează cu ele, sunt denumite fie gestiuni fie depozite. În ceea ce priveşte persoanele juridice şi persoanele fizice care pot fi introduse în submeniurile din "Nomenclatoare", este vorba de beneficiarii la care vor fi trimise materialelel lemnoase. Vor fi introduse de la început cele cu care deja există relaţii comerciale şi atunci când va fi cazul cele cu care se vor stabili noile relaţii comerciale.

Modul de lucru efectiv cu meniul "Nomenclatoare" poate fi găsit în pagina MENIUL NOMENCLATOARE.



Următoarea etapă, de introducere a datelor, este cea crespunzătoare intrărilor  de materiale lemnoase. Pentru aceasta se deschide meniul "Depozite" şi submeniul "Documente de intrare (NIR)". Tot în acest meniu se găsesc şi următoarele submeniuri: 

1. "Procese verbale de Sortare" - în care se introduc procesele verbale de sortare a lemnului rotund în buşteni de gater şi lemn de foc;
2. "Documente de ieşire (Bonuri de consum)" - în care se introduc bonurile de consum atunci când materialul lemnos se prelucrează în produse finite sau se foloseşte pentru interesul firmei (construcţii, încălzire etc.) sau mai nou, pentru scăderea din gestiune a deşeurilor şi a rumeguşului avizele fără regim special;
3. "Stocuri" - în care se introduc stocurile care trebuie declarate la sfârşit de lună. Aplicaţia, după ce se introduc şi ieşirile de materiale lemnoase pentru care s-au emis avize cu regim special, va calcula pentru luna respectivă un stoc scriptic, iar gestionarul ar trebui să facă stocul faptic şi să îl declare în acest submeniu. Aplicaţia va calcula apoi diferenţele dintre stocul calculat şi cel declarat la sfârşitul lunii;
4. "Proces verbal de Gaterare" - în care se introduc procesele verbale de transformare din lemn rotund în cherestele.
Modul de lucru efectiv cu meniul "Depozite" poate fi găsit în pagina MENIUL DEPOZITE.


Introducerea avizelor emise se face utilizând meniul "Transport" submeniul "Aviz de însoţire". Trebuie ştiut însă că în cadrul acestui meniu primul submeniu care trebuie deschis este "Documente RS" unde se introduc blocurile de avize achiziţionate după ce se primeşte Acordul de distribuire şi utilizare documente cu regim special de la I.S.V.-ul din zona în care se găseşte sediul firmei. Blocurile de avize nu se introduc mai multe la un loc (atunci când sunt consecutive) ci fiecare bloc în parte. Submeniul "Justificări Avize de Insotire" se foloseşte pentru introducerea avizelor anulate, pierdute, distruse etc.



Modul de lucru efectiv cu meniul "Transport" poate fi găsit în pagina MENIUL TRANSPORT.
Mai trebuie precizat că după apariţia ultimului update, a apărut o modificare a ferestrei pentru introducrerea aviyelor de însoţire emise, fiind introdusă încă o secţiune pentru situaţiile în care se transportă, în cadrul aceleiaşi firme, material lemnos de la partida de exploatare către un depozit sau între două depozite, secţiune care dă posibilitatea să se inregistreye direct intrarea (NIR-ul) în depozitul în care intră materialul lemnos, eliminând acea situaţie în care operatorul de date era nevoit să introducă de două ori un aviz cu material lemnos, atât la ieşire cât şi la intrare. De asemenea, o altă modificare faţă de modul de lucru descris în pagina MENIUL TRANSPORT este aceea că după ce se introduce un aviz, fereastra nu se închide ci numai transmite un mesaj în partea de jos a ferestrei, cum că avizul a fost înregistrat şi se poate continua cu următorul, iar în câmpul corespunzător numărului avizului se încarcă automat următorul aviz prin incrementarea cu o unitate a numărului avizului care tocmai a fost introdus.




Meniul "Administrare" conţine submeniurile necesare conectării şi ieşirii din aplicaţie, precum şi cel de salvare şi restaurare a bazei de date. Există în acest blog o pagină specială dedicată acestor două acţiuni pe care o puteţi accesa urmând link-ul: SALVARE SI RESTAURARE BAZA DE DATE - SUMAL AGENT. A nu se uita să se salveze baza de date după fiecare sesiune de introducere de date în aplicaţie.

Modul de lucru efectiv cu meniul "Administrare" poate fi găsit în pagina MENIUL ADMINISTRARE.


După introducerea datelor standardizate în aplicaţia SUMAL AGENT este necesară listarea rapoartelor care concretizează această acţiune. Rapoartele se vor lista, vor fi asumate de conducerea firmei prin semnare şi stampilare şi vor fi îndosariate. Pentru a lista rapoartele se accesează meniul "Rapoarte" submeniul "Rapoarte SUMAL". Trei dintre aceste rapoarte sunt necesare pentru obţinerea Acordului de distribuire şi utilizare a documentelor cu regim special şi anume "Situaţia documentelor cu regim special neutilizate", "Lista Seriilor Avizelor de însoţire" şi "Borderoul avizelor de însoţire". Acest din urmă raport are codul RII.N6 şi este introdus ulterior, odată cu update-ul aplicaţiei şi pentru crearea lui se introduc, ca parametri, din lista presetată a blocurilor de avize, dela ce bloc de avize şi până la ce bloc de avize se doreşte listarea.





După introducerea parametrilor se obţine un raport care va centraliza toate avizele utilizate dintr-un bloc de avize sau dintr-o înşiruire de blocuri de avize.






Modul de lucru efectiv cu meniul "Rapoarte" poate fi găsit în pagina MENIUL RAPOARTE


Meniul "Despre" conţine informaţii despre aplicaţie ţi manualul de utilizare al aplicaţiei SUMAL AGENT.

Modul de lucru efectiv cu meniul "Despre" poate fi găsit în pagina MENIUL DESPRE.


În această pagină este prezentat modul de utilizare al aplicaţiei SUMAL AGENT, pe scurt, astfel încât la primul contact cu interfaţa ei începătorul să ştie către ce să se înderepte. Modul de lucru amănunţit cu această se găseşte în paginile corespunzătoare fiecărui meniu, ale căror link-uri le găsiţi în această pagină. Facem precizarea că modul de lucru amănunţit este preluat din manualul care se găseşte în meniul "Despre" al aplicaţiei SUMAL AGENT.


ELBESTRIO

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu