SALVARE SI RESTAURARE BAZA DA DATE - SUMAL AGENT





Salvarea bazei de date este o operaţiune necesară, deoarece vă scuteşte de multe probleme şi de aceea ar trebui să i se acorde importanţa cuvenită. Odată ce baza de date a fost salvată şi păstrată în mod corespunzător, ea poate fi restaurată foarte uşor. Operaţiunea de restaurare este necesară atunci când reinstalaţi aplicaţia SUMAL AGENT, după o reinstalare a sistemului de operare, mutarea aplicaţiei SUMAL AGENT pe o altă unitate etc.
Salvarea bazei de date: Din meniul „Administrare” se alege opţiunea „Salvare Baza de Date”. Se va deschide fereastra denumită chiar aşa: „Salvare Baza de Date” care are două butoane: „Cauta” şi „Start”.



1)   Dacă se apasă butonul „Start”, aplicaţia va salva baza de date într-o locaţie prestabilită, şi anume în C:\Program Files\SUMAL AGENT\BackUp, pentru sistemele de operare pe 32 bits, respectiv în locaţia C:\Program Files (x86)\SUMAL AGENT\BackUp, pentru sistemele de operare pe 64bits.  Fişierul rezultat va fi o arhivă de forma apv_data.ora (momentului în care se face salvarea de bază de date). După crearea fişierului respectiv va apărea o fereastră cu mesajul „Salvare efecuata”. Se apasă butonul „Iesire” pentru a închide fereastra respectivă. Pentru a fi sigur că acest fisier nu va dispărea în caz că se va deteriora hard diskul, ar trebui salvat pe un CD, stick de memorie, disc virtual sau pur şi simplu trimis prin e-mail către o altă adresă de e-mail (sau către aceeaşi adresă) pentru a putea fi descărcat atunci când e nevoie de el.




2)   Dacă se apasă butonul „Cauta”, se va deschide o fereastră cu numele „Browse for Folder” care dă posibilitatea alegerii  locului unde să fie salvat fişierul care conţine arhiva bazei de date, de forma apv_data.ora (momentului în care se face salvarea de bază de date),  iar aplicaţia va salva fişierul respectiv, urmând calea pe care a fost stabilită. După salvarea bazei de date, va apărea fereastra cu mesajul de confirmare.






Restaurarea bazei de date: Din meniul „Administrare” se alege opţiunea „Restaurare Baza de Date”. Se va deschide fereastra denumită chiar aşa: „Restaurare Baza de Date” care are două secţiuni: o secţiune pentru filtru de dată, dar care nu cred că funcţionează (eu am încercat la început şi nu a funcţionat... doar dacă nu a fost activată ulterior) şi o secţiune a fişierelor disponibile pentru restaurarea bazei de date. În această ultimă secţiune se pot vizualiza fişierele arhivă din care se poate restaura baza de date. Fişierele respective sunt cele care se găsesc la momentul respectiv în folderul C:\Program Files\SUMAL AGENT\BackUp, pentru sistemele de operare pe 32 bits, respectiv în locaţia C:\Program Files (x86)\SUMAL AGENT\BackUp, pentru sistemele de operare pe 64bits. Drept urmare, înainte de a iniţia restaurarea bazei de date, trebuie copiat fişierul care conţine baza de date pe care vreţi să o restauraţi din locul unde a fost păstrat  în folderul menţionat mai sus. Această fereastră nu dispune de un buton de căutare şi de aceea aplicaţia va şti să găsească numai fişierele situate în acel folder. După selectarea fişierului dorit, se apasă butonul „Start”, aplicaţia va face restaurarea bazei de date şi va apărea o fereastră care va conţine mesajul „Refacere completa”. Se apasă butonul „Iesire” pentru a închide fereastra respectivă. În felul acesta, baza de date a aplicaţiei SUMAL AGENT a fost restaurată, fiind aceeaşi cu baza de date din momentul în care s-a făcut salvarea bazei de date, corespunzătoare fişierului selectat.
Utilizarea opţiunilor descrise mai sus se găsesc descrise în help-ul aplicaţiei precum şi în pagina: MENIUL ADMINISTRARE




De reţinut:
-      Salvarea şi restaurarea bazei de date funcţionează destul de bine, dar dacă se face o restaurare a bazei de date dintr-un fişier care a fost creat înainte de o update-are a aplicaţiei, update-area respectivă se pierde. Situaţia se rezolvă printr-o nouă update-are după restaurarea bazei de date, urmând paşii descrişi în pagina: UPDATE SUMAL AGENT
-      Fişierul creat nu conţine şi numele profesionistului pentru care se face salvarea bazei de date. În consecinţă, dacă se lucrează cu mai multe firme trebuie atenţie sporită la manipularea fişierelor respective şi evitarea existenţei de fişiere de la mai multe firme în folderul C:\Program Files\SUMAL AGENT\BackUp, pentru sistemele de operare pe 32 bits, respectiv în locaţia C:\Program Files (x86)\SUMAL AGENT\BackUp, pentru sistemele de operare pe 64bits.


-      Restaurarea unei baze de date anterioare unei sesiuni de introducere de date, va anula datele introduse după momentul salvării bazei de date respective.

ELBESTRIO

3 comentarii:

  1. Buna ziua,
    Nu se preiau stocurile finale lunii anterioare. Am introdus documentele aferente lunii in curs, iar cand dau raport sumal deposit cherestele, nu imi apar stocurile initiale ci doar cele introduce in luna. Trebuie facut vreo setare separate?
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Exact intrebarea lui k.Robert este una dintre cele mai pertinente si tocmai pt aceasta situatie destul de des intalnita nu ne puteti ajuta. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  3. buna, sunt si eu interesata de acest subiect. ati rezolvat ceva?

    RăspundețiȘtergere