UTILIZARE WOOD TRACKING



Aplicaţia Wood Tracking este acea aplicaţie pe care profesioniştii sunt obligaţi să o utilizeze pentru introducerea, în format complet şi corect, a datelor standardizate corespunzătoare ale unui aviz de însoţire a materialelor lemnoase din locul de plecare a transportului în vederea obţinerii unui cod unic care se înscrie pe avizul respectiv şi a cărui prezenţă certifică legalitatea provenienţei materialului lemnos transportat. O prezentare a aplicaţiei, în linii mari, găsiţi în pagina WOOD TRACKING - In linii mari.

După descărcarea aplicaţiei Wood Tracking, pentru a intra în aplicaţie se atinge Icon-ul specific acesteia.


Va apărea ecranul de autentificare în aplicaţie. Se introduce userul si parola primită de la administratorul IT al sistemului SUMAL.




După ce se introduc userul şi parola, aplicaţia le memorează şi utilizatorul rămâne logat atâta timp cât nu se iese din aplicaţie prin delogare. Dacă se alege varianta ieşirii din aplicaţie prin delogare, de fiecare dată când se accesează din nou aplicaţia vor trebui urmaţi paşii de autentificare în aplicaţie. Butonul pentru ieşire din aplicaţie prin delogare se găseşte în colţul din dreapta sus şi reprezintă imaginea specifică butonului de pornit-oprit:



După logare, se trece în ecranul în care se introduc datele corespunzătoare avizului emis. În prima etapă se alege tipul de transport prin bifarea unuia din butoanele corespunzătoare următoarelor variante: "Locul recoltarii", "Depozit", "Frontiera" (pentru materiale lemnoase de import pentru care trebuie emis aviz de însoţire pe teritoriul României de la vama externă sau internă), "Achizitie/Transbordare", "Confiscare" (variantă specifică doar pentru ocoalele silvice), "Alte situatii".




În cazul în care avizul se emite de la locul de recoltare al masei lemnoase, se alege optiunea „LR”.



 Se introduc, în câmpurile specifice, numărul A.P.V.-ului  din sistemul SUMAL, seria şi numărul avizului primar de însoţire a materialelor lemnoase, punctul de descărcare a materialului lemnos şi numărul de înmatriculare vehiculului. Apoi, in aceeaşi fereastră, se vor completa specia, sortimentul şi volumul materialului lemnos în câmpurile specifice acestora. Butonul "Adauga" se foloseşte pentru validarea elementelor caracteristice materialelor lemnoase de pe avizul respectiv şi pentru introducerea de elemente caracteristice pentru  materiale lemnoase din mai multe specii şi/sau sortimente, atunci când este cazul. Butonul "Sterge" se foloseşte pentru ştergerea elementelor caracteristice materialelor lemnoase, atunci când s-a produs o eroare la introducere.




După terminarea introducerii datelor şi verificarea veridicităţii lor, se validează prin atingerea căsuţei „Validez corectitudinea datelor introduse” ceea ce duce la activarea butonului „Trimite”. Prin atingerea butonului "Trimite", datele standardizate specifice avizul respectiv sunt raportate pentru obţinerea codului unic.




Aplicaţia va trimite datele, va detecta coordonatele GPS, va face corelările (dacă emitentul avizului este cel introdus în baza de date ca deţinătorul blocului de avize din care face parte avizul pentru care au fost introduse în aplicaţie datele standardizate, dacă emitentul avizului este titularul autorizaţiei de exploatare a A.P.V.-ului trecut în avizul respectiv şi dacă nu cumva este depăşit volumul din A.P.V.-ul respectiv) apoi, dacă corelările sunt OK, se primeste codul unic care trebuie înscris pe aviz, împreună cu data, ora, minutul şi secunda emiterii codului respectiv. Se înscrie codul pe aviz, împreună cu datele referitoare la momentul emiterii, apoi se atinge butonul „OK” . 



Dacă corelările nu sunt OK, aplicaţia va da un mesaj de eroare.



În cazul în care avizul se emite din depozit, se alege optiunea „Depozit”.



Se introduc, în câmpurile specifice, seria registrului de intrare-ieşire materiale lemnoase, numărul paginii din registru în care este înregistrat avizul a cărui date standardizate se raportează în aplicaţie, poziţia la care este înregistrat avizul, punctul de încărcare, seria şi numărul avizului secundar de însoţire a materialului lemnos, punctul de descărcare a materialului lemnos şi numărul vehiculului. Apoi, in aceeaşi fereastră, se vor completa specia şi sortimentul materialului lemnos în câmpurile specifice acestora. Butonul "Adauga" se foloseşte pentru validarea elementelor caracteristice materialelor lemnoase de pe avizul respectiv şi pentru introducerea de elemente caracteristice pentru  materiale lemnoase din mai multe specii şi/sau sortimente, atunci când este cazul. Butonul "Sterge" se foloseşte pentru ştergerea elementelor caracteristice materialelor lemnoase, atunci când s-a produs o eroare la introducere.






În cazul în care avizul se emite pentru material lemnos primit din import, din Vama de la frontiera sau din Vama interna, se alege opţiunea „Frontiera”.




Se introduc, în câmpurile specifice, punctul de încărcare a materialului lemnos importat, seria licenţei FLEGT, seria declaratiei vamale de import, poziţia la care este înregistrat avizul, seria şi numărul avizului secundar de însoţire a materialului lemnos, punctul de descărcare a materialului lemnos şi numărul vehiculului cu care se transporta materialul lemnos. Apoi, in aceeaşi fereastră, se vor completa specia şi sortimentul materialului lemnos în câmpurile specifice acestora. Butonul "Adauga" se foloseşte pentru validarea elementelor caracteristice materialelor lemnoase de pe avizul respectiv şi pentru introducerea de elemente caracteristice pentru  materiale lemnoase din mai multe specii şi/sau sortimente, atunci când este cazul. Butonul "Sterge" se foloseşte pentru ştergerea elementelor caracteristice materialelor lemnoase, atunci când s-a produs o eroare la introducere.





În cazul în care avizul se emite în baza unui alt aviz care constituie document de provenienţă şi anume pentru material lemnos achiziţionat de la o persoana fizică care deţine în proprietate pădure sau în cazul transbordării dintr-un mijloc de transport în altul, se alege opţiunea "Achizitie/Transbordare".




Se introduc, în câmpurile specifice, punctul de încărcare a materialului lemnos importat, seria şi numărul avizului primar, seria şi numărul avizului secundar de însoţire a materialului lemnos, punctul de descărcare a materialului lemnos şi numărul vehiculului cu care se transporta materialul lemnos. Apoi, in aceeaşi fereastră, se vor completa specia şi sortimentul materialului lemnos în câmpurile specifice acestora. Butonul "Adauga" se foloseşte pentru validarea elementelor caracteristice materialelor lemnoase de pe avizul respectiv şi pentru introducerea de elemente caracteristice pentru  materiale lemnoase din mai multe specii şi/sau sortimente, atunci când este cazul. Butonul "Sterge" se foloseşte pentru ştergerea elementelor caracteristice materialelor lemnoase, atunci când s-a produs o eroare la introducere.







În cazul în care avizul se emite în baza unui proces verbal de confiscare, operaţiune care poate fi făcută doar de ocoalele silvice, se alege opţiunea "Confiscare".




Se introduc, în câmpurile specifice, punctul de încărcare a materialului lemnos importat, seria procesului verbal de confiscare, seria şi numărul avizului secundar de însoţire a materialului lemnos, punctul de descărcare a materialului lemnos şi numărul vehiculului cu care se transporta materialul lemnos. Apoi, in aceeaşi fereastră, se vor completa specia şi sortimentul materialului lemnos în câmpurile specifice acestora. Butonul "Adauga" se foloseşte pentru validarea elementelor caracteristice materialelor lemnoase de pe avizul respectiv şi pentru introducerea de elemente caracteristice pentru  materiale lemnoase din mai multe specii şi/sau sortimente, atunci când este cazul. Butonul "Sterge" se foloseşte pentru ştergerea elementelor caracteristice materialelor lemnoase, atunci când s-a produs o eroare la introducere.





În cazul în care emiterea unui aviz nu se încadrează în nici una din situaţiile descrise anterior, operaţiune care poate fi făcută doar de ocoalele silvice, se alege opţiunea "Alte situatii".





Se introduc, în câmpurile specifice, situatia care condus la emiterea avizului respectiv în campul denumit "OBSERVATII", seria şi numărul avizului secundar de însoţire a materialului lemnos, punctul de descărcare a materialului lemnos şi numărul vehiculului cu care se transporta materialul lemnos. Apoi, in aceeaşi fereastră, se vor completa specia şi sortimentul materialului lemnos în câmpurile specifice acestora. Butonul "Adauga" se foloseşte pentru validarea elementelor caracteristice materialelor lemnoase de pe avizul respectiv şi pentru introducerea de elemente caracteristice pentru  materiale lemnoase din mai multe specii şi/sau sortimente, atunci când este cazul. Butonul "Sterge" se foloseşte pentru ştergerea elementelor caracteristice materialelor lemnoase, atunci când s-a produs o eroare la introducere.



După terminarea introducerii datelor standardizate şi verificarea veridicităţii lor, se validează prin atingerea căsuţei „Validez corectitudinea datelor introduse” ceea ce duce la activarea butonului „Trimite”. Prin atingerea butonului "Trimite", datele standardizate, specifice avizul respectiv, sunt raportate pentru obţinerea codului unic. 




Aplicaţia va trimite datele, va obtine coordonatele GPS, va face corelările (dacă emitentul avizului este cel introdus în baza de date ca deţinătorul blocului de avize din care face parte acesta) apoi, dacă corelările sunt OK, se primeste codul unic care trebuie înscris pe aviz, împreună cu data, ora, minutul şi secunda emiterii codului respectiv. Se înscrie codul pe aviz, împreună cu datele referitoare la momentul emiterii, apoi se atinge butonul „OK”. 



Dacă corelările nu sunt OK, aplicaţia va da un mesaj de eroare.


Pentru situaţia în care emiterea avizului se face într-o zonă fără semnal GSM, la deschiderea aplicaţiei, dacă aceasta detectează că în zonă nu a fost găsită nici o conexiune de date activă, va da un mesaj şi va întreba utilizatorul dacă se doreşte navigarea  în meniul de setări. 




Dacă utilizatorul ştie că în zonă are posibilitatea să găsească o conexiune de date, va alege opţinea să navigheze în meniu pentru activarea acelei conexiuni. În caz contrar va alege opţiunea de ignorare a mesajului şi va continua cu procedura de obţinere a codului offline. Se introduc datele în acelaşi mod ca şi în situaţiile descrise anterior. La validarea datelor introduse pentru obţinerea codului offline, aplicaţia va da din nou mesajul de la deschiderea ei. Se va ignora din nou mesajul şi se va atinge butonul  „Trimite”. Se va obţine astfel codul offline. Se înscrie pe aviz şi se atinge butonul „OK”. 




În momentul în care dispozitivul intră în zonă cu semnal GSM, aplicaţia îşi face corelările şi dacă acestea sunt OK, emite codul ce trebuie înscris pe aviz, în caz contrar dă un mesaj de eroare.







În partea de sus a ecranului, există un buton care conţine o săgeată cu vârful în sus perpendiculară pe o dreaptă.




Atingerea butonului respectiv va deschide un ecran cu lista codurilor online si offline obţinute cu această aplicaţie folosind userul şi parola celui care utilizează în momentul respectiv aplicaţia. Pentru revenirea din ecranul respectiv se apasă butonul de revenire al dispozitivului.





Tot în partea de sus a ecranului, există  un buton care conţine o listă stilizată.



Atingerea lui va deschide ecranul pentru verificarea unui cod unic, operaţiune obligatorie pentru beneficiarii materialului lemnos însoţit de un anumit aviz. Se introduce codul de pe aviz şi se atinge butonul „Verificare cod”. Dacă totul este OK, pe ecran va apărea seria şi numărul avizului pe care îl verifică beneficiarul precum şi data şi ora emiterii,  iar dacă nu va apărea un mesaj de eroare. Pentru revenirea din ecranul respectiv se apasă butonul de revenire al dispozitivului.









Cei care transportă materiale lemnoase, angajaţi ai unor firme de transport sau ai profesioniştilor din industria lemnului, vor fi nevoiţi să pună la dispoziţia emitentului avizului de însoţire a materilului lemnos dispozitivul propriu pe care este instalată aplicaţia Wood Tracking, atunci când emiterea avizului se face într-o zonă fără semnal GSM, pentru ca acesta să introducă datele standardizate referitoare la avizul respectiv. În felul acesta, emitentul avizului nu va trebui să se deplaseze în zona cu semnal GSM, deoarece va ajunge doar dispozitivul care se află la transportator, iar codul online va fi primit pe acest dispozitiv, transportatorul fiind acela care îl va scrie pe aviz.
Pentru aceasta, transportatorul va primi user şi parolă de transportator şi se va loga cu ele în aplicaţie, iar aplicaţia va fi mereu logată cu datele de identificare ale transportatorului pe dispozitivul respectiv.



Când transportatorul va ajunge la un loc de încărcare din zonă fără semnal GSM, pune dispozitivul cu aplicaţia Wood Tracking în care este logat cu datele sale de autentificare, iar cel care emite avizul, se va autentifica la rândul său cu datele sale de autentificare. 


După autentificarea celui care emite avizul, introducerea datelor standardizate ale avizului decurge cu urmarea etapelor care au fost descrise mai sus. La ajungerea în zona cu semnal GSM, codul online va fi obţinut pe dispozitivul transportatorului, iar apoi aplicaţia va anula datele de autentificare ale emitentului avizului, rămânând logată numai cu datele de autentificare ale transportatorului. În felul ecesta, dacă transportatorul se deplasează la un alt agent economic, pentru a transporta materiale lemnoase, operatorul de avize online de la agentul economic respectiv se va autentifica cu userul şi parola pe care le deţine pentru obţinerea codului.





De reţinut:

Pentru a introduce date într-un câmp, dacă cursorul nu este deja poziţionat în acel câmp, se atinge cîmpul respectiv pentru a-l activa. În acel moment cursorul se poziţionează în acel câmp şi tastatura devine disponibilă.

Dacă un câmp nu este vizibil, se trage în sus cu degetul sau se apasă butonul de retragere a tastaturii. Tastatura va redeveni disponibilă imediat ce câmpul respectiv va fi activat.

Obţinerea coordonatelor GPS poate dura câteva minute, în funcţie de condiţiile meteorologice. În aer liber coordonatele GPS se obţin mai repede decât într-o clădire.



După ce s-a făcut o primă autentificare de către un anumit utilizator, la o nouă deschidere aplicaţia va reţine userul şi parola acelui utilizator. Pentru logare cu un alt user şi o altă parolă, se va apăsa butonul de delogare sau butonul de meniu al dispozitivului şi apoi butonul „Deconectare”. Se atinge acel buton iar rezultatul va fi că userul şi parola se vor reseta. Atenţie! deconectarea nu este posibilă atunci când aplicaţia nu găseşte o conexiune de date activă.

La momentul emiterii codului, aplicaţia emite şi un sunet specific de atenţionare.


Userul si parola pentru acces în aplicaţie se obţin de la administratorul IT al sistemului SUMAL , în baza unei adrese oficiale, semnată şi stampilată de operatorul economic. În adresă, operatorul economic va specifica persoanele desemnate pentru a utiliza aplicaţia Wood Tracking, adresele de email ale acestora unde vor primi fiecare în parte userul şi parola. Atenţie! O persoană fizică, desemnată a fi utilizator al aplicaţiei, poate fi asociată cu un singur operator economic şi fiecare adresă de email poate fi asociată cu o singură persoană fizică.

Pentru obţinerea codului, este necesar ca emitentul să se autentifice ca "operator avize online" sau "silvicultor". Cei care deţin user şi parolă ca "transportator" nu pot obţine codul online, dar trebuie să se logheze în aplicaţia Wood Tracking de pe dispozitivul pe care îl deţin, pentru a asigura posibilitatea celor care emit avize de însoţire a materialelor lemnoase, de la agenţii economici pentru care el desfăşoară activitatea de transport, să se logheze în aplicaţie, ştiut fiind că atunci când dispotivul pe care este instalată aplicaţia se află în zonă fără semnal GSM, emitentul avizului nu se poate loga.

Pentru a nu se creşte traficul de date, ceea ce ar duce la costuri suplimentare pentru utilizator, aplicaţia Magazin Play actualizează automat aplicaţiile, care au fost instalate pe dispozitiv prin intermediul ei, doar atunci când dispozitivul se conectează la internet prin intermediul unei conexiuni Wireless. De aceea, pentru a fi siguri că aplicaţia Wood Tracking are instalată ultima actualizare, utilizatorul trebuie să conecteze din când în când dispozitivul la Internet prin intermediul unei conexiuni Wireless sau, când conexiunea la internet se face prinintermediul operatorului GSM, să deschidă aplicaţia Magazin Play şi să caute aplicaţia Wood Tracking. Atunci va fi anunţat dacă aplicaţia necesită actualizare sau nu. În ultimă instanţă, dacă utilizatorul nu e sigur dacă aplicaţia este sau nu actualizată, poate proceda la dezinstalarea şi reinstalarea ei, deoarece odată cu reinstalarea se instalează şu ultima actualizare.




Dacă se constată, după primirea codului online, introducerea greşită în aplicaţia Wood Tracking ale datelor standardizate din aviz, există posibilitatea corectării lor timp de 10 minute. Pentru aceasta, se atinge codul online primit, din pagina cu lista codurilor primite, se atinge butonul "Modifica Datele" şi se procedează la corectarea greşelilor. Atenţie! Pentru a modifica specia, sortimentul şi cantitatea de material lemnos, mai întâi trebuie şterse înregistrările deja existente. Pentru acesta, înainte de a atinge butonul de ştergere, se selectează specia şi sortimentul corespunzătoare înregistrării care trebuie ştearsă din câmpurile corespunzătoare speciei şi sortimentului, volumul fiind încărcat automat de aplicaţie. Abia atunci butonul de ştergere va deveni funcţional. Dacă nu se procedează astfel, se va constata că butonul de ştergere nu şterge înregistrarea respectivă.

Pentru datele standardizate ale avizelor introduse din zone fără conexiune la Internet, după obţinerea codurilor offline, se pot face corectări ale acestora atâta timp cât pentru codul offline respectiv nu a fost obţinut un cod online, iar după obţinerea codului online, timp de 10 minute, urmând instrucţiunile menţionate mai sus.

Pentru situaţiile în care se produce blocarea aplicaţiei datorită faptului că dispozitivul nu a ajuns în zonă cu conexiune la Internet în 12 ore de la primirea unui cod offline, aplicaţia se va debloca odată cu conectarea la Internet. Pentru a fi siguri de deblocare, ar fi indicată o delogare urmată de o relogare în aplicaţie, ştiut fiind că acest lucru este posibil doar când există conexiune la Internet.



Aici se poate accesa Manualul de proceduri oficial.


2 comentarii: